A Bűvösvölgyben a nyolcadikosaink

Iskolánk nyolcadikosai egy teljes napot tölthettek a Bűvösvölgy médiaértés-oktató központok interaktív a média tudatos és biztonságos használatának megismerésével.

A foglalkozások célja, hogy a központokba látogató gyerekek játszva, aktív alkotófolyamatok során tanulják meg jobban kiismerni a digitális világ szabályait, s a azt, hogyan hat rájuk a média. Ebben egyedülálló eszközpark és képzett médiaértés-oktatók segítik őket.

Kis csoportos foglalkozások keretében a gyerekek megismerhetik a film, a híradó, a sajtó szerkesztés és készítés titkait. Megtapasztalhatják, hogyan áll össze egy film, és kipróbálhatják magukat a legfontosabb szerepkörökben.. A vágópultnál előre rögzített snittek beillesztésével és a zene kiválasztásával teszik teljessé kis produkciójukat, amelyet az oktatókkal rögtön elemezhetnek is.

buv01

A hírekkel foglalkozó programon a gyerekek megtanulják, hogy milyen szempontok alapján kerülhet be egy hír az esti híradóba, és hogy a figyelemfelkeltő híradás sajátos módon közvetíti a valóságot. Megtanulják, mit nevezünk az újságírásban hírértéknek, és megismerkednek a figyelemfelkeltés trükkjeivel.

A Bűvösvölgybe érkező fiatalok már a digitális univerzumban születtek. Természetes számukra a mobilkommunikációs eszközök és az internet használata. Fontos azonban, hogy a gyerekek az előnyök kihasználása mellett a biztonságos használat feltételeivel, a kockázatokkal és veszélyekkel is tisztában legyenek.

A foglalkozásokon készült alkotásokat együtt megtekintettük, ami itthon osztályfőnöki óra keretében még tovább elemeztünk.

Molnárné Pelei Andrea, Máté József, Fodor József, Bertóthy Tamás

A bejegyzés megosztása: