Drámások jutalom táborozása Mórahalmon

Dráma szakköröseimmel tavalyi évben meghívást kaptunk a „ SzékelyKapuk-ZöldKapuk” programunkba,melynek célja a résztvevő iskolák, pedagógusok és gyerekek népművészeti hagyományokkal, közösségi kultúrával, környezeti neveléssel, társadalomépítő és humanitárius tevékenységgel kapcsolatos együttműködésének elősegítése és támogatása.

 A Nagylétai Betlehemesek csapata városunkban, Debrecenben és még Székelyhídon is járt a karácsony előtti időszakban, hogy csillagénekével hirdesse a megváltó megszületését. A pályázaton bronzminősítést értünk el, és így 27 diák, 6 kísérővel vehettünk részt az EMF Alapítvány Erdei iskolai táborában, egy 4 napos kedvezményes táborozáson.

Első nap túráztunk, megismertük a környéket. Láthattuk az országhatárt biztonságosan védő kerítést, hiszen táborunk pár km-re volt csak. Este tábortűznél meséltünk magunkról, iskolánkról és eddigi munkánkról, a pályázatban.

Második nap egy nagyszerű kerékpártúrán ellátogattunk a Bivalyrezervátumba, délután számháború csatákat vívtunk. A délutáni hatalmas felhőszakadás alatt bebizonyosodott, milyen jókat lehet társasjátékozni és internet és számítógép nélkül órákat, sőt napokat is el lehet tölteni a barátainkkal. Elkészítettünk egy plakátot is, melyre kézlenyomatunkkal, és üzeneteinkkel köszöntük meg, hogy itt lehettünk.

 Szerdai napunkat a mórahalmi élményfürdőben töltöttük. A csúszdát szinte egész napra kisajátítva tökéletesítettük a legkülönbözőbb csúszási technikáinkat. A búcsú esténken táborvezetőkkel, Józsi bácsival, összefoglaltuk az itt töltött három nap eseményeit. Nem is gondoltuk, hogy még olaszul is ilyen könnyen meg tudunk tanulni egy dalocskát:

Tutto vanita, solo vanita,
lodate il Signore con umilta,
a lui date tutto l’amore,
nulla piu vi manchera

A szöveg megtanulása után, ismerősen énekeltük együtt fogadalmunkat: Legyetek jók, ha tudtok! A többi nem számít!  Reggel útnak indultunk és a Mini Magyarországban bejártuk kis hazánk és elszakított részeinek ismerős helyszíneit. Örömmel ismertük fel híres épületeinket. Szegeden lesétáltunk a Dóm térre, itt a kézműves vásárban sikerült családunknak és magunknak vásárfiát vásárolni. A híres Kis Virág Cukrászdába is ellátogattunk, ahol nehezen, de mégis tudtunk választani a finomabbnál finomabb fagylaltok között. Fáradtan, de mosolyogva, élményekkel gazdagon érkeztünk haza az esti órákban.

Ez alatt a pár nap alatt igazi kis közösségé kovácsolódva térhettünk haza. Rengeteg élménnyel és fényképpel bizonyítva, az együtt egymással töltött idő milyen értékes és fontos.

Köszönjük mindenkinek, akinek része volt abban, hogy a pályázatunkat ilyen sikeresen tudtuk befejezni. Ebben az évben is meghívást kaptuk a pályázatba és már mentorként, sokszorozóként vehetünk részt. Immáron negyedik éve fogunk útnak indulni, hirdetni és vinni a ” Nagylétai betlehemest” újratanítva, s reméljük ebben az évben is részt vehetünk jutalomkiránduláson, egy kicsit távolabbi táborhelyen.

 Nagyon büszke voltam kis csapatomra táborvezetőként, mert mindenhol ahol jártunk megkérdezték honnan jöttünk. Szerencsére ez a kérdés nem ismeretlen számunkra, mert rendszerint ezután megdicsérik gyerekeinket viselkedésükért, fegyelmezettségükért.

Zárásul álljon itt néhány gondolat táborvezetőnktől Dr. Varga-Berta József elnöktől.

„ Legyed kapud székely kapu! Kicsit és nagyot. szegényt és gazdagot, állatot és embert és növényt, fiút és lányt, szomszédot és messzi vándort, bőséget és ínséget, múltat és jelent és jövőt, Földet és Eget tisztelettel köszöntő! Háromságos égi áldással áldó! Legszebb elhatározásaidnak szentelt emlékhely személyes és közösségi tereid peremén. Ott, ahol van még lehetőséged cselekedni. A halkan síró természetért a semmi felé száguldó dübörgésben.

Minden teremtett szép ajándékért! Mert téged is ajándékul küldtek. De vigyázz, erős kapudat zárd be vaslakattal a rontó elől, és nyisd nagyra az előtt, aki éltet. Légy Te magad Egeid dalos Csillagkapuja, a végtelenek és az örökkévalóságok metszéspontjain.”

Táborozó gyerekek: Apai Zsófia,  Apai Liliána, Bátori Zita, Laczkó Fanni, Vlajk Johanna, Ágoston Dorottya, Kovács Krisztina, Bozsóky Virág, Hermeczi Ivett, Gaál Bernadett,Papp Kíra, Szabó Vivien, Hermeczi Emese,Molnár Laura, Hermeczi Balázs,Kiss Bence, Gyarmati Máté, Gyarmati Zalán, Szabó Márton, Földi Erik, Szabó Péter,Józsa Norbert, Vida Levente, Vida Imre, Vida Csaba, Zurbó Benjamin, Szabó Dávid.

Kísérők: Papp Józsefné Edit néni, Pelei Józsefné Ica néni, Jenei Szabina Szabina néni, Kővári Emese Mesi néni és Molnárné Pelei Andrea Andrea néni

Molnárné Pelei Andrea 
dráma tagozat vezetője

A bejegyzés megosztása: