Betlehemezés

beth02Bizonyára sokan emlékeznek még azokra az időkre amikor Szenteste a sütés-főzéstől kipirulva, mosolygó arccal várták hogy megcsörrenjen az a csörgős bot és elkezdjék énekelni a Mennyből az angyalt. A mi műsorunk is valahogy így kezdődött…

elvalaszto

Kis csapatunk szorgosan tanulta a saját szövegét és hétről hétre egyre több próbára gyűltünk össze, mígnem már szó szerint mindenki tudta mindenki szövegét.

beth03Legelső nap nagy volt az izgalom mindenki számára, hisz hiába az akárhány próba, a lámpaláz mindig ott volt bennünk a legelső fellépések előtt. De miután szépen felöltöztünk, ki-ki a maga szerepéhez illő ruhában, és a betlehemet tartva vidáman énekelve, gyalogosan nekivágtunk az útnak, el is múlt a félelmünk. A kedvünk meg nemhogy inkább apadt volna, sőt, egyre inkább nőtt, és ez a jókedv átragadt a nézőkre is. Egyre nagyobbat nevettek az öreg félrehallásain és a pásztorok kiáltozásain.

Utolsó nap fáradtan, de sok emlékkel gazdagodva váltunk el egymástól, és a szegény, madárlátta betlehemünktől.

Mái napig emlegetjük még azokat a boldog perceket, amikor házról házra járva mosolyt tudtunk csalni a háziak arcára,  és reméljük, hogy jövőre ugyanez a kis csapat fog megjelenni a legelső megbeszélésen. Mert ez a betlehemezés egy olyan hihetetlenül szétfeszíthetetlen kapocs lett tízünk között, és olyan élménnyé vált, amit már senki sem tud elvenni tőlünk , és örökké a miénk marad.

3. angyal szerepében: Molnár Laura Eszter

elvalaszto

Egy szép karácsonyi népszokást elevenítettünk fel 2013 karácsonyán.

A betlehemes játékot a nagymamám még az édesapjától tanulta. Ők fiatal legényként az 1930-as években jártak házról-házra, karácsony szombatján, vitték a hírt a Megváltó megszületéséről.

Kis csapatunk 10 főből állt. Szereplők : Heródes király, 2 fiatal és egy öreg pásztor, 1 betyár és 5 angyal. Nagyon élveztük a próbákat. Sokat nevettünk a nagyot halló öreg félrehallásain,humoros szövegein.

A pásztoros botos táncai,énekei mindig megadták a kellő hangulatot,a próbákhoz. Gergő bácsi furulyával és kecskedudával kísérte a műsorunkat,olyan szépen fújta,hogy nemcsak a pásztorok,de az angyalok lába is majdnem táncra perdült.

Kitartó munkánkat siker koronázta. Játékunkat több helyen is bemutattuk. Felléptünk az iskolánk karácsonyi műsorán, a városi karácsonyi ünnepségen, az idősek otthonában. Meghívtak bennünket a szereplők a szülei, nagyszülei is, ahol kedvesen megvendégeltek bennünket.

Feltűnést keltett városunkban kis csapatunk,hiszen énekelve,csörgős botokkal,kecskedudaszóval, betlehemmel és a játékhoz illő öltözetben vonultunk. Többen megszólítottak bennünket, hogy hol nézhetik meg a műsorunkat.

Köszönjük Andrea néninek , Laci bácsinak és Gergő bácsinak a fáradságát és az irányítását. Nagyon szép élménnyel lettünk gazdagabbak. Láttam a nagymamám arcán is az örömöt, biztosan eszébe jutott az édesapja. Reméljük az adventi időszakban még több ember szívét tudtuk felvidítani, melegséggel megtölteni.

1. angyal szerepében: Justyák Brigitta

elvalaszto

A téli szünet előtt a drámás csoporttal jól betanult és megszervezett betlehemes előadást adtunk elő házról házra járva. Az első előadásunkat a vágóhíd dolgozóinak adtuk elő, akiknek nagyon megtetszett a játékunk. Megkínáltak minket frissen sütött pogácsával sütőtökkel és finom, meleg teával.

Délután folytatva utunkat ez a kis csoport egyre jobban érezte magát. Másnap a művelődési házban iskolánk karácsonyi ünnepségén az énekkarosok kis koncertje után adtuk elő műsorunkat kétszer, külön az alsó és a felső tagozatnak. Műsor közben hallottuk, mennyire jól érzik magukat a nézők, mennyire figyelnek ránk és a végén nagy tapssal jutalmaztak bennünket.

Vasárnap mikor elkezdődött a betlehemezés már lazábban és mókásabban adtuk elő, mert már nem izgultunk annyira. Mindenki jól tudta a szövegét, ki-ki után következik, egyre lelkesebben énekeltük az énekeket.

Mégis az idősek voltak a leghálásabb közönség, mert ők tudták legjobban, mit is jelent ez a betlehemes játék, hiszen ők maguk is szerepeltek vagy többször látták. Mert az ő nemzedékük még ápolta ezt a szép hagyományt, amit mi most felelevenítettünk.

Heródes szerepében: Tóháti Róbert

beth01

A forgatókönyvet megírta, betanította: Molnárné Pelei Andrea; Simándi László; Éles Gergő

Adatközlő, akinek az eredeti forgatókönyvet köszönhetjük: Serdült Imréné Erzsike néni

Szereplők:    

  • 1. angyal: Justyák Brigitta
  • 2. angyal: Andirkó Renáta
  • 3. angyal: Molnár Laura
  • 4. angyal: Pósa Alexandra
  • 5. angyal: Mezei Kitti
  • Heródes: Tóháti Róbert
  • 1. pásztor: Mihucz Kristóf
  • 2. pásztor: Mihucz Csaba
  • 3. pásztor: Kulcsár Dénes
  • Betyár: Szima Csaba Miklós
A bejegyzés megosztása: