2018-01-17 napi bejegyzések

Táborozás, tanulmányi kirándulás

bethlenlogo2017loog

Az „Értől az óceánig” elnevezésű testvér települési pályázat keretében létavértesi és székelyhídi gyerekek találkozhattak, ismerkedhettek augusztus végén. A két iskola részéről 14-14 tanuló vehetett részt a Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény jurtatáborban, ahol közös kézműves foglalkozások, szalonnasütés, szekerezés, a Daru-láp és az erdőspusztai táj bejárása tette élménydússá a kétnapos programot. Szervező pedagógusok: Nagy Dezsőné, Milotai József.

Szeptember közepén iskolánk tanulói egy háromnapos tanulmányi kirándulás keretében a főváros és környékének kulturális és természeti értékeivel ismerkedhettek. A dunai sétahajózás lenyűgöző panorámája mellett a gyerekek megcsodálhatták Budapest emblematikus épületeit, az Országházat, a Királyi Palotát, a Dunán átívelő hidakat, bebarangolhatták az Állatkertet, kipróbálhatták a Csodák Palotája furfangos játékait, míg a Galériában Máté József tanár úr tárlatvezetésével elidőzhettek nemzeti festészetünk jeles alkotásai előtt is. Esztergomban a Bazilika letisztult klasszicista szépsége mellett a lépcsők megszámlálhatatlan sokasága ejtette ámulatba a gyerekeket, de a kupolából kitárulkozó panoráma mindenkit kárpótolt a fáradalmakért. Visegrádon a reneszánsz királyi palota megtekintésén túl jutott idő az önfeledt bobozásra és a szentendrei városnézésre is. Szervező, és kísérő pedagógusok: Nagy Dezsőné, Máté József, Milotai József.

A bejegyzés megosztása:

Határtalanul! – Erdélybe

emetlogo2017

HATÁRTALANUL! –ERDÉLYBE

Te vagy az, te vagy az gyöngy kis ország, Erdély!
Arany János

A Létavértesi Arany János Általános Iskola tanulóinak tanulmányi kirándulása Erdélybe.

Pályázati azonosító: HAT-17-01-2017-00250

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett Határtalanul! program, Tanulmányi kirándulások hetedikeseknek című pályázati felhívásra benyújtott „Te vagy az, te vagy az gyöngy kis ország Erdély” pályázatunk NYERT.

Iskolánkban már több éve hagyomány, hogy a Határtalanul program felhívására hetedikes tanulóinknak összeállítunk egy olyan programot, amelyben a mai országhatáron kívül rekedt területek történelmével, földrajzával, irodalmával ismerkedhetnek meg. Tesszük ezt azért, mert úgy gondoljuk, hogy „az elméleti tudás lelkesedése eltörpül azon érzések mellett, amelyek bennünk ébrednek, ha egy-egy történelmi emlék, egy düledező várrom a maga valóságában bontakozik ki szemünk előtt, vagy egy csata helyét, a régi dicső emlékek színterét természetben keressük fel; ha elmerengünk egyik-másik magasabb bércről nyíló körképen, amelyben szemünket, lelkünket gyönyörködtetve bontakozik elénk hazánk erdős-hegyes, folyóvizek ezüstszalagjaival végigszántott, termékeny rónaságokkal váltakozó és falvakkal tarkított szép földje; vagy ha vándorútunkon megpihenve, elmélázva hallgatjuk a hegyi patak csörgedezését, amely arról regél, hogy ő is a magyar föld szülöttje, a mi magyar anyaföldünket öntözi és átérezzük, hogy mindaz, amit így megismertünk, megszerettünk, a mi sajátunk, a mi édes szülőföldünk!” Reichart Géza

Ezek a várromok, bércek, hegyi patakok 2018 júniusában Erdély felé hívogatnak. A pályázatunk megírásával iskolánk névadója, Arany János születésének 200. évfordulójára is emlékezünk. Az öt napos úton ellátogatunk Nagyszalontára, Aradra, Dévára, Vajdahunyadra de utunk elvezet a Székelyföld legszebb helyeire is. A Nemzeti Összetartozás Napján a Homoródszentmártoni iskolásokkal együtt fogunk emlékezni.  Az utazás előtt előkészítő órára és szülői értekezletre is sor fog kerülni.

„Vegyük csöndesen, feltűnés nélkül kezünkbe a vándorbotot és zarándokoljunk a Kárpátok erdeibe”

Nagy Dezsőné és Milotai József
szaktanár

A bejegyzés megosztása: