Könyvtári események kategória bejegyzései

„Hegyek között, völgyek között zakatol a vonat…”

A Könyvkuckós és a 7.a osztályos gyerekekkel drótszamárra ültünk november 14-én délután és ellátogattunk a Rozsnyai Gyűjteménybe. „A vonat nem vár…” időszaki kiállításhoz kapcsolódóan játékos foglalkozáson vettünk részt. Csoportokban feldolgoztuk és előadtuk a vasút történetét, megnéztük a látványos vasútmodelleket és terepasztalokat. A kiépített KRESZ-pályán ügyességükről adtak számot diákjaink.

hegyekvolgyek201801

Ez a kép megy majd a facebookra

hegyekvolgyek201803

Mesi néni mesélt a mesés masinisztákról is

hegyekvolgyek201804

A csoportkép az kötelező

hegyekvolgyek201802

Az odaúton már bemelegítettünk…

Szervező és kísérő pedagógusok: Milotai-Kiss Ildikó, Milotai József

A bejegyzés megosztása:

Nemzetközi könyvjelzőcsere-program

Janikovszky Éva Könyvtárunk idén is csatlakozott az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Szervezete (IASL) által meghirdetett nemzetközi könyvjelzőcsere-programhoz. Az olvasást és az iskolai könyvtárakat népszerűsítő programban az elmúlt évben is több tízezer diák vett részt szerte az egész világról. A projekt lényege, hogy a jelentkező iskolai könyvtárakat a résztvevő diákok számát figyelembe véve a nemzetközi szervezők összesorsolják. Könyvtárunk külföldi cserepartnere a portugáliai Escola Básica Maria Manuela de Sá lett. A kapcsolatfelvételt Szima Anikó és Bui Roland angol szakos tanárok segítették. Az 5.  osztályos és a könyvkuckós gyerekek nagy lelkesedéssel készítették el a könyvjelzőket. Az együttműködés sikeresen megvalósult a két csoport között. A gyerekek örömmel vették át a portugáliai ajándékokat.

konyvjelzo2019

Magyar könyvekhez, portugál könyvjelző dukál

A bejegyzés megosztása:

Erkel Ferenc Sakk Emlékverseny 2018 – „Egy sakkjátszma végkimenetele”

„Fekete-fehér mezőn furcsa figurák,
Egymással szemben állnak, nagy harc lesz, tudják.
A harcmező adva, szökni lehetetlen,
Alulmaradsz, vagy Te vagy, ki verhetetlen?”

 

Iskolánkban már hagyománnyá vált az Erkel Ferenc Sakk Emlékverseny megszervezése. Az idei tanévben november 21-én zajlott le a megmérettetés, melyet az iskolai könyvtárban tartottunk. A svájci rendszerű mérkőzések irányítója Bertóthy Tamás testnevelő tanár volt. Összesen 9 felső tagozatos diák vett részt a sakktornán.

sakk201802

Flach Úr és DJ Ye Xian

sakk201801

Oklevél, hogy emlékezzünk…

Díjazott versenyzők:
I. hely: Flach Márk 6.a
II. hely: Ye Xian 8.b
III. hely: Séber András 6.a

Szervező pedagógus: Milotai-Kiss Ildikó

A bejegyzés megosztása:

Benedek Elek rajzpályázat

A Városi Könyvtár a Népmese napjához kapcsolódóan Benedek Elek meséihez rajzpályázatot hirdetett 1. és 2. osztályos tanulóknak. Az ünnepélyes eredményhirdetésre október 18-án került sor.

Könyvjutalomban részesültek:
1.a osztályból: Kozma Dénes, Sós Laura, Toplak Mariann Adél;
Felkészítő: Tompáné Krizsanyik Orsolya
1.b osztályból: Horváth Zsanett, Karcza Attila, Szabó Hajnalka;
Felkészítő: Nagy Tamásné
2.a osztályból: Balogh József Benedek, Szentmiklósi Vanda;
Felkészítő.: Fazokán Jánosné

meserajz2018

A díjazottak

A bejegyzés megosztása:

„Légy egészséges, mint a makk!”

Iskolánk kiemelkedően fontosnak tartja az egészséges életmódra való nevelést. Ennek jegyében az Alapítvány Létavértesért támogatásával felsős Diákönkormányzatunk október 5-én Egészségnapot szervezett. A projekt a „Légy egészséges, mint a makk!” címet kapta. Előzetes feladatként plakátkészítő versenyt hirdettünk. Az 5-6. osztályos gyerekek az egészséges életmódra hívták fel a figyelmet, míg a 7-8. osztályosok a káros szenvedélyek ellen készítettek figyelemfelkeltő plakátot.

egeszsegnap201807

egeszsegnap201802

egeszsegnap201804

A Hajdú-Speciális Kutató-Mentő Egyesület segítségével a rendezvény több helyszínen zajlott, ahová forgószínpadszerűen érkeztek a csoportok. A közös „élő szív” kialakítása és a mentőkutyás bemutató után a következő programokon vettek részt tanulóink: mászófal, sérültellátás, újraélesztés, bűnmegelőzés, szűrővizsgálatok az iskolai védőnő Janka Sándorné segítségével.

egeszsegnap201806

Hippokratész bölcs mondása szerint „Amit eszel, azzá leszel”, ezért az egészséges ételek fogyasztását is hangsúlyoztuk. Kertészné Ferenczi Viktória a reformkonyha finom falataival készült erre az alkalomra. A nap végére hasznos információkkal gazdagodtunk, és még inkább tudatosult bennünk, hogy a legdrágább kincs az egészségünk.

egeszsegnap201803

Plakátkészítő verseny eredménye:
5-6. évfolyam:
I. hely: Bertóthy Tamás – Oláh István 5.c
II. hely: Bartos Eszter 6.b
III. hely: Bereczki Zsanett – Mezei Melissza – Szabó Anna 5.b

Különdíj:
Andrási Ramóna – Fehér Viktória 6.c

7-8. évfolyam:
I. hely: Adorján Zsófia – Balk Bianka 7.c
II. hely: 8.a: Hajkai Réka, Jónás Jázmin, Lázók Csaba, Mezei Roland, Rézműves Bence, Seress Edina, Tasnádi Ildikó
III. hely: 8.b: Kovács Krisztina, Krasznai Andrea, Szoták Viktória, Török Barbara

Különdíj:
Farkas Dominika – Farkas Dorina 8.c, Ágoston Dorottya – Koszta Panna 7.b

egeszsegnap201801

A bejegyzés megosztása:

„Érmelléki barangolás”

Az Állatok Világnapjáról idén sem feledkeztünk meg. Janikovszky Éva Könyvtárunk október 4-én játékos vetélkedőt szervezett az 5-6. osztályos diákoknak. A 4 fős csoportok feladatai (plakát, puzzle, versrészletek, keresztrejtvény, útikalauz) az Érmellék vízivilágához kapcsolódtak. A legügyesebb csapatok könyvjutalomban részesültek. Köszönjük a zsűri (Nagy Dezsőné, Zsirosné Czeglédi Erzsébet) segítő munkáját!

allatosvetelkedo02

Eredmények:
I. hely: „Bakcsók” 6.b: Bartos Eszter, Bátori Zita, Harmati Dorottya, Jónás Réka
II. hely: „Létai teknősök” 5.c: Deli Lilla, Venczel Lilla, Venczel Panna, Vásárhelyi Eufrozina Tifani
III. hely: „Teki a teknős” 6.a: Fehér Gabriella, Nyíri Bernadett, Kiss Gabriella, Kovács Hajnalka

allatosvetelkedo01

A bejegyzés megosztása:

„Légy résen!”

Könyvkuckós gyerekeinkkel május 17-én délután a Rozsnyai Gyűjteménybe látogattunk el, ahol megtekintettük a Cserkészet-110 időszaki kiállítást. Kővári Emese vezetésével megtudtuk, hogy honnan indult a mozgalom, milyen jelszót és jelvényt használtak a cserkészek illetve milyen öltözéket viseltek. Az előadás után tudásunkat egy komplex feladatlappal teszteltük majd egy evolúciós játékkal zárult a vidám és érdekes foglalkozás.

cserkesz01

cserkesz02

Szervező és kísérő pedagógusok:
Milotai-Kiss Ildikó, Oláh Ágnes

A bejegyzés megosztása:

Janikovszky Éva Emléknap 2018

Janikovszky Éva Könyvtárunk május 3-án játékos vetélkedővel emlékezett meg névadójáról. Az írónő életútjához, munkásságához kapcsolódó feladatokkal (puzzle, szövegértés, keresztrejtvény) mérték össze tudásukat a könyvkuckós gyerekek.

konyvbaratok201801

konyvbaratok201802

Eredmények:
1. Könyvbarátok: Budai Henrietta, Fekete Tamás, Jakab Fatima 5.b
2. Janikovszky csipet-csapat: Bátori Zita, Jónás Réka, Szabó Renáta 5.b
3. Írónők: Fagyal Sára 5.b, Papp Ildikó Orsolya 5.c

Könyvkuckós nyertesek

A bejegyzés megosztása:

„Üzenj az anyukádnak!”

Iskolai könyvtárunk április 21-én anyák napi foglalkozással várta a gyerekeket. Adomán Mónika kézműves alkotó már második alkalommal járt nálunk, hogy megmutassa a decoupage technika művészetét a diákoknak. Összesen 63 gyermek készített díszdobozt édesanyjának, aminek a különlegessége abban rejlett, hogy pozitív üzenetekkel töltötték meg. Köszönjük Mónikának a hangulatos, alkotással teli délelőttöt!

anyaknapiaja201802

anyaknapiaja201801

A bejegyzés megosztása:

Papírcsodák

„Amit a Természet évmilliárdok alatt létrehozott,
azt az Ember rövid idő alatt, szép egyenletesen elteríti a Földön.”
(Rittenbacher Ödön)

Janikovszky Éva Könyvtárunk is csatlakozott a Fenntarthatósági Témahéthez április 23-27. között. Ezen a héten rendezvénysorozattal vártuk a gyerekeket, ahol a papír fontosságára, újrahasznosítására hívtuk fel a figyelmet. Elfogadta a meghívásunkat a Nagyrábéi papírfonó, így a hétfői napon kiállítást és vásárt tartottunk az uszoda előtti aulában. A kézműves portékák nagy sikert arattak a pedagógusok és diákok közt egyaránt.     A Könyvkuckós gyerekekkel előadás keretében megismerkedtünk a papír útjával illetve kreatívan újrahasznosítva a papírt különböző tárgyakat (ceruzatartó, karkötő, jegyzettömb) készítettünk. Emellett az iskolai Diákönkormányzat koordinálásával ezen a témahéten valósult meg a felső tagozatos papírgyűjtés is.

papirgy201802

A papír útja

papirgy201801

Vásárfia

papirgy201803

Papírgyűjtés egy héten keresztül…

A bejegyzés megosztása: