Könyvtár kategória bejegyzései

A megye legjobb olvasói

A Méliusz Juhász Péter Könyvtár szervezésében 40. alkalommal került megrendezésre a Barátunk a könyv olvasónapló pályázat. A verseny során két fordulóból válogatták ki a megye legjobb olvasóit. Az első rész az ismeretterjesztő könyvekre épült, ebből a legügyesebb 22 csapat továbbjutott a szépirodalmi műveket feldolgozó második fordulóba. Az ünnepélyes díjátadásra június 15-én 10 órától került sor, az Agóra Tudományos Élményközpontban. Köszöntőt mondott Sohonyai Edit írónő, aki hangsúlyozta az olvasás fontosságát a gyermekek életében. Ajándékműsorként Az öreg és a csodálatos hal bábelőadást tekinthettük meg az Innen és túl bábcsoport jóvoltából. Iskolánk „Léta vezér” csapata (Guba Dávid 5.c, Lakatos Regina 5.b, Oláh István 5.c, Szabó Anna 5.b) az 5. helyezést érte el. Gratulálunk!

baratunk2019

Felkészítő pedagógus: Milotai-Kiss Ildikó

A bejegyzés megosztása:

Csíkszeredától Dél-Koreáig

Tizenegy ország több mint 33 ezer felolvasója kapcsolódott be a 11. Nemzetközi Felolvasómaratonba 2019. február 19-én. E jeles mozgalomhoz csatlakozott Janikovszky Éva Könyvtárunk is. Egy héten keresztül érkeztek a lelkes olvasók az iskolai könyvtárba, ahol Radnóti Miklós alkotásait szólaltattuk meg a költő születésének 110., halálának 75. évfordulója alkalmából. A határokon átívelő program méretei, a felolvasók száma idén is bizonyították, hogy az olvasás, az irodalom, a kultúra egyetemes értékeket közvetít.

felolvasomaraton2019

A bejegyzés megosztása:

„Jár a zenevonat, ó, a zenevonat…”

„Retró utazáson” vettek részt felső tagozatosaink február 8-án délután. A diákönkormányzat szervezésében a ’60-as, ’70-es, ’80-as évekbe „repültünk” vissza. 12 produkción keresztül élhettük át az elmúlt évtizedek stílusát, zenei világát. Megidéztük az ABBA, a Boney M., a Bee Gees, a Hungária és Chubby Checker ismert slágereit, illetve újra együtt mozogtunk az Idősebbek is elkezdhetik esti tornára. Öröm volt látni a mosolygós gyermekarcokat, akik igazán élvezték az időutazást, ami a szülők, nagyszülők „bulizós” korszakára tekintett vissza. Az este házibulival zárult, ahol a fergeteges hangulatról a stúdiósok gondoskodtak, míg a finom ételeket a 7.c osztály szervírozta.

retro201901

1. hely: 5b; 2. hely: 7b; 3. hely: 7a

retro201903

Micsoda outfit!

retro201904

Burai Jimmy

retro201907

A Retro Zsüri

retro201905

A büfés Cowboyok és Cowgirlök

retro201906

Ha jól látom ez itt a Chubby Checker!?

A bejegyzés megosztása:

NyelvÉszjárás nyelvi vetélkedő 2019

A kultúra napja alkalmából január 22-én délután 14:30-tól a felső tagozatos diákokat NyelvÉszjárás nyelvi vetélkedő várta. Összesen 15 csapat mutatta meg kreativitását és ügyességét. Feladataik között szerepelt nyelvtörők elmondása, nyelvi rejtvények megfejtése, szólások, közmondások lerajzolása és kitalálása. A verseny két helyszínen zajlott. Az 5-6 évfolyamon Molnárné Pelei Andrea, míg a 7-8. évfolyamon Milotai-Kiss Ildikó vezette a megmérettetést. Két kategóriában jutalmazta a zsűri (Csúth Ildikó, Majoros Erzsébet, Neumayer Nóra, Oláh Ágnes) a legjobbakat. Minden résztvevőnek gratulálunk!

Eredmények:
5-6. évfolyam
I. „Mássalhangzók” 6.a: Apai Liliána, Balogh Lívia, Bozsóky Péter, Vlajk Johanna
II. „Nyelvész-lányok” 6.b: Bartos Eszter, Bátori Zita, Harmati Dorottya, Jónás Réka
III. „Nyelvtani zöngék” 5.c: Bertóthy Tamás, Guba Dávid, Oláh István, Szabó Gergő

nyelvesz201901

7-8. évfolyam
I. „#márkerek” 8.b: Nagy Viktória, Szabó Dorina, Szoták Viktória, Vásárhelyi
Amanda
II. „Létai Nyelvújítók” 7.c: Gyarmati Máté, Kiss Bence, Orvos Vanda, Vida Ferenc
III. „Nyelvész-mesterek” 8.c: Csák Dóra, Szabó Kamilla, Szabó Mihály

nyelvesz201902

A bejegyzés megosztása:

„Angyalok szárnyán”

„Kísérjen utadon béke és szeretet,
öröm ragyogja be egész életedet!
Nyomodban is mosoly, vidám jó kedv járjon,
ügyes kezed nyomát hagyd ott a világon!”

Iskolánkban már hagyomány, hogy az adventi időszakban kicsik és nagyok, gyerekek és felnőttek együtt készülődnek a karácsonyra. A diákönkormányzat meghitt, karácsonyi hangulatot varázsolt az iskola aulájába, ahol felső tagozatos diákjaink évfolyamonként közös versekkel, énekekkel gyújtották meg az adventi koszorún a várakozást jelképező gyertyákat.

Az ünnepi készülődés jegyében az iskolai könyvtárban megnyitottuk az „Angyalok szárnyán” időszaki kiállításunkat. Adomán Mónika kézműves alkotó gyűjteményéből összesen 129 különleges angyal és 4 kép került bemutatásra. December 15-én adventi bütyköldét tartottunk a 4-5. osztályos gyermekeknek. A jó hangulatú délelőtt folyamán Mónika segítségével megismertük a decoupage technika szépségeit-nehézségeit. Kreatív alkotóink egy csodálatos lovacskás dísszel tértek haza.

adventi20181201

adventi20181202

adventi20181203

adventi20181204

A bejegyzés megosztása:

Madáretető-készítő verseny 2018

Az őszi szünet előtt versenyt hirdetünk az 5. évfolyamon, melynek célja, hogy a barkácsolni
szerető, kreatív diákjaink egyedi, ötletes madáretetőket készíthessenek. Az évfolyam minden osztályából voltak jelentkezők. Az elkészült munkák magas színvonalat képviseltek, így zsűritagjainknak is igen komoly kihívást jelentett a győztes megnevezése.

Díjazottjaink:
I. hely: Venczel Lilla, Venczel Panna 5.c osztály
II. hely: Ágoston Lilla, Portörő Fanni 5.b osztály
III. hely: Milbik-Lantos Péter 5.c osztály és Krasniqi Albin 5.c osztály

Különdíj: Balogh Dominik, Kovács Dominik, Boros Nándor 5.b osztály

Zsűritagok: Neumayer Nóra, Milotai-Kiss Ildikó, Pál Csaba

madar2018

Az iskolánknak ajánlott madáretetőket a három épületünkben fogjuk elhelyezni, ezzel
segíteni az itt maradt madarak élelmezését.

Köszönjük minden versenybe részt vevő diákunk munkáját.

A bejegyzés megosztása:

HO-HO-HO-HÓ itt járt nálunk Télapó!

„Mikulás, Mikulás,
mindene de csudás:
Legszebb a puttonya, ajándékból
minden jóból
ki nem fogy soha!
Mikulás, Mikulás,
mindene de csudás:
legjobb a jó szíve,
ajándéknál
dúsgazdagabb
jósággal van tele!”

Az év utolsó hónapja tartogatja számunkra a legtöbb ünnepet. December 6. Miklós napja, Magyarországon Mikulás ünnepe. Ezen a napon a gyerekek szépen kitisztított cipőjükbe ajándékot kapnak. A jó gyerekek narancsot, diót, csokoládét, a "rosszak" krampuszt és virgácsot. Ennek jegyében felsős diákönkormányzatunk Mikulás Postát szervezett december 6-án. A Télapó és segítői a reggeli órákban körbejárták az osztályokat és megjutalmazták a jó gyerekeket és pedagógusokat. A diákok közös énekléssel köszönték meg az ajándékokat. Másnap december 7-én, táncos mulatságon vettek részt felső tagozatos diákjaink. Az ünnepi hangulatról a stúdiósok gondoskodtak Zsiros József tanár úr vezetésével. A 7. b osztály finom falatokkal várta a vendégeket.

miku201801

Miku Marci és a Krampi-Girl-ök

miku201802

A 7b-s Büfés csapat

A bejegyzés megosztása:

„Hegyek között, völgyek között zakatol a vonat…”

A Könyvkuckós és a 7.a osztályos gyerekekkel drótszamárra ültünk november 14-én délután és ellátogattunk a Rozsnyai Gyűjteménybe. „A vonat nem vár…” időszaki kiállításhoz kapcsolódóan játékos foglalkozáson vettünk részt. Csoportokban feldolgoztuk és előadtuk a vasút történetét, megnéztük a látványos vasútmodelleket és terepasztalokat. A kiépített KRESZ-pályán ügyességükről adtak számot diákjaink.

hegyekvolgyek201801

Ez a kép megy majd a facebookra

hegyekvolgyek201803

Mesi néni mesélt a mesés masinisztákról is

hegyekvolgyek201804

A csoportkép az kötelező

hegyekvolgyek201802

Az odaúton már bemelegítettünk…

Szervező és kísérő pedagógusok: Milotai-Kiss Ildikó, Milotai József

A bejegyzés megosztása:

Nemzetközi könyvjelzőcsere-program

Janikovszky Éva Könyvtárunk idén is csatlakozott az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Szervezete (IASL) által meghirdetett nemzetközi könyvjelzőcsere-programhoz. Az olvasást és az iskolai könyvtárakat népszerűsítő programban az elmúlt évben is több tízezer diák vett részt szerte az egész világról. A projekt lényege, hogy a jelentkező iskolai könyvtárakat a résztvevő diákok számát figyelembe véve a nemzetközi szervezők összesorsolják. Könyvtárunk külföldi cserepartnere a portugáliai Escola Básica Maria Manuela de Sá lett. A kapcsolatfelvételt Szima Anikó és Bui Roland angol szakos tanárok segítették. Az 5.  osztályos és a könyvkuckós gyerekek nagy lelkesedéssel készítették el a könyvjelzőket. Az együttműködés sikeresen megvalósult a két csoport között. A gyerekek örömmel vették át a portugáliai ajándékokat.

konyvjelzo2019

Magyar könyvekhez, portugál könyvjelző dukál

A bejegyzés megosztása:

Határtalan tudomány 2018

Határtalan tudomány címmel november 19-től november 23-ig megnyitotta kapuit az ATOMMAG KUTATÓINTÉZET a fizika kémia iránt érdeklődők számára. Rendhagyó fizika és kémia órákat szerveztek diákoknak. Iskolánk 8-os és 7-es tanulói november 19 -én látogattak el a kutatóintézetbe. A 7-esek a vízről tudtak meg érdekességeket és láttak kísérleteket, a 8-osok a levegőszennyezés káros következményeiről hallgattak előadást.

tudomany201801

Ha Mátét kérdezed, bent is…

tudomany201802

… és kint is fagyos volt a hangulat.

Szervezők és kísérők: Tarnainé Papp Anita és Nagy Zsolt

A bejegyzés megosztása: