Egyéb kategória bejegyzései

Karácsonyi ajándék – Ubtech Alpha 1E Programozható humanoid robot

Az idén a tankerület jóvoltából iskolánk tanulói egy különleges karácsonyi ajándékban részesültek. Egy Ubtech Alpha 1E Programozható humanoid robot érkezett hozzánk.

alpha01

Az Alpha 1E humanoid robot segítségével a gyerekek olyan készségeket sajátíthatnak el, amelyek megkönnyítik az eligazodást a rohamosan változó digitális világban.

Az emberi testet utánzó formát 16 szervomotor mozgatja, melyek önálló IP címekkel rendelkeznek és infravörös érzékelők, gyroszkópok adatszolgáltatásának összehangolásával olyan összetett mozgásokra is képes, mint fekvőtámasz, kézenállás.

Amellett, hogy előre programozottan fordul jobbra, balra, halad előre, hátra és oldalra, jógázik, kung-fuzik, táncol és akár mesél is angol nyelven, grafikus alapú programnyelvén bármilyen más mozgássor megtervezhető számára. Új “testtartás” algoritmusa révén sétálás közben még emberibb hatást kelt, mint eddig bármikor. Szenzorain keresztül “érzi” környezetét, intelligensen alkalmazkodik és reagál.

A kicsomagolás után rövid demók segítségével szemléltettük a robot képességeit, láthatóan a gyerekek nagy örömére. Az angol nyelvet tanulók egyszerűbb vezérlőparancsok segítségével irányíthatják is.

alpha03

alpha04

A bejegyzés megosztása:

Barangolás az Érmelléken

A Rozsnyai Gyűjteménybe látogattunk el december 5-én a 8.a osztályos tanulókkal és a könyvkuckós diákokkal. „Az Érmellék elfeledett világa…” időszaki kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai órán a gyerekek Kővári Emese vezetésével megismerkedtek a pákászok életével, az Érmellék vízi világával.

rozsnyai201901

Szervező és kísérő pedagógusok: Milotai-Kiss Ildikó, Milotai József

A bejegyzés megosztása:

Bűvösvölgyben jártunk

Különleges élményben volt része 6. évfolyamos diákjainknak december 4-én. A debreceni
Bűvösvölgy médiaértés-oktató központba látogattak el és csoportos foglalkozásokon vettek részt. Ezen a napon tanulóink különböző szerepkörben (színész, műsorvezető, újságíró) próbálták ki tehetségüket, ismerkedtek a rádiózás, a filmkészítés, a híradózás és az újságkészítés rejtelmeivel. A program célja, hogy támogassa a gyerekeket a média tudatos és biztonságos használatában.

buvosvolgy01

buvosvolgy02

buvosvolgy03

Szervező pedagógus: Molnárné Pelei Andrea
Kísérő pedagógusok: Bertóthy Tamás, Máté József, Milotai-Kiss Ildikó

A bejegyzés megosztása:

Pályaorientációs nap 2019

A 2019. december 7-én lebonyolított Pályaorientációs napon a 7b osztálynál először az iskolánk védőnője, Janka Sándorné Edit tartott egy „Hogyan lettem védőnő” című előadást. Ezt követően az iskola udvarán felállított termálvízkút fúrótornyát néztük meg közelebbről, illetve az ehhez tartozó további eszközöket, lakókonténereket és munkálatokat. A műszakvezető rövid tájékoztatót tartott a nem éppen irigylésre méltó munkáról. Miután jól átfáztunk, visszavonultunk az iskolába, ahol a számítógép építés alapjaival ismerkedtek a gyerekek az osztályfőnökük vezetésével.

hogyanlettemvedono

furotorony

furotorony02

szgszerviz02

szgszerviz

A bejegyzés megosztása:

„Szelet a vitorlába” 2019

Huszadik alkalommal várták a diákokat, a szülőket a debreceni pályaválasztási és szakképzési kiállításra. A „Szelet a vitorlába” programon 8. évfolyamos diákjaink is részt vettek október 10-én a Főnix Csarnokban. A rendezvényen oktatási intézmények, cégek, munkáltatók mutatkoztak be és hasznos információkkal szolgáltak leendő középiskolásaink számára.

IMG_4238

IMG_4237

IMG_4235

A bejegyzés megosztása:

„Mindannyian mások vagyunk…”

Az Alapítvány Létavértesért támogatásával felső tagozatos diákönkormányzatunk „Mindannyian mások vagyunk…” napot tartott október 8-án. A rendezvény fő célja az volt, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét az egymás iránti szeretetre, a segítségnyújtásra és az elfogadásra. Az iskolai énekkar Halász Judit közismert dalával nyitotta meg a programot. Majd a Segít A Négylábúak Szeretete Alapítvány (SANSZ) munkatársai tartottak interaktív állat-asszisztált foglalkozást. A diákok öt terápiás kutyával ismerkedtek meg, ahol személyes élményt szereztek ezen állatok viselkedéséről és segítő hatásairól.

IMG_20191008_110403

A programhoz kapcsolódott egy rajzpályázat is, ahol a diákok rajzos formában megalkották, hogy számukra mit jelent a másság.

Eredmények:
I. Szabó Dorina 5.c
II. Barna Jázmin 5.b
III. Karcza Melinda 5.b

Különdíj:
Andrási Napsugár 5.c, Bakó Balázs 5.b, Balogh Réka 5.c, Jónás Réka 7.b, Vida Szabolcs 5.b

IMG_20191008_112233

IMG_20191008_112601

IMG_20191008_115117

A bejegyzés megosztása:

A Létavértesi Arany János Iskola tájékoztatása a tanévkezdésről

iskolakezdes-300x210I. A tankönyvosztás időpontja
2019. augusztus 27-én, kedden délelőtt 8-12 óráig, délután 13-17 óráig

II. Ingyenességre jogosultak
Valamennyi általános iskolás diák ingyenesen kapja meg a tankönyvet, így a tankönyvcsomag átadásakor nem lesz szükség igazolásokra, de az étkezéshez igen.

III. Rajz- és technika eszközök
A korábbi évek gyakorlatának megfelelően diákjaink számára tanítási órán használatos bizonyos eszközöket a kedvezőbb árak és használhatóság miatt az iskola szerez be, így például 3-4. évfolyamosok és felső tagozatos diákok számára rajzból és technikából bizonyos tanszereket nem kérünk megvásárolni, nem szerepeltettük a kiadott listákon. Ezekre a dolgokra a következő összegeket kérjük:

1-2. osztály:        300,-Ft
3-4. osztály:    1.000,-Ft
5-8. osztály:    2.200,-Ft

 Ezeket a tételeket a tankönyvosztással egy időben szedjük be tanulónként. Kérjük, mindenki hozzon erre is pénzt magával! Az ingyenesség erre nem vonatkozik, hiszen nem tankönyvről van szó!

IV. További fontos időpontok

Javítóvizsgák
2019. augusztus 23. péntek 8:00

Tankönyvek osztása, étkezéshez igazolások leadása
2019. augusztus 27. kedd 8:00

Évnyitó
2019. szeptember 2. hétfő 8:00
ezt követően Első tanítási nap

Nagy Józsefné
igazgató

A bejegyzés megosztása:

Kicsi nékem ez a ház, avagy Hogyan éltek elődeink

A Létavértesi Arany János Általános Iskola alsó tagozatos diákjai immár második éve vehettek részt az EFOP 3.3.5- 2017-00048 számú Kicsi nékem ez a ház, avagy Hogyan éltek elődeink címet viselő hagyományőrző jutalomtáborban. Az egész évben kitartó, becsületes munka gyümölcseként ötven kisdiák élvezhette a hét programjait, melyek igen változatosak voltak.

Az egész hetet felölelő bőséges ellátás mellett nem volt hiány élményekben sem. A gyerekek a Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény és Jurtatábor lelkes vezetőivel kalandos mesetúrán, kézműves foglalkozáson vettek részt majd a helyi nyugdíjas kör tagjaival karöltve kenyérlángost készíthettek. Régen is használt közlekedési eszközökkel biciklivel és lovasszekérrel térképezhették fel városunk nevezetességeit a Vízi vágóhidat és a Daru-láp tanösvény buja, vadregényes tájait. Nagy Imre kiváló táncpedagógus segítségével népi hangszerekkel, dalokkal ismerkedtek diákjaink. A hét fő feladata volt a jelen és a múlt összehasonlítása, mely kitűnő alkalmat teremtett a hagyományos, hideg eljárással készíthető szappangyártás kipróbálására, régi paraszti udvarok megjelenítésére különböző technikák felhasználásával.

efopalso01

Azért egy kicsit távolabbra is merészkedtünk, hiszen ellátogattunk a Nyíregyházi Állatparkba, ahol a gyerekek valóságban is megetethették, megsimogathatták háztáji kedvenceiket. Hazafelé jövet pedig távol a város zajától, megebédeltünk egy hangulatos vendéglőben. A tábor zárónapja is mozgalmas volt. Az első mozgókép megjelenésétől kezdve időutazást tettünk a mozi világáig egészen a 3D-s filmekig. A Debreceni Cinema Cityben megtekintettük Aladdin csodálatos történetét. Visszazökkenve a jelenbe a jövő nemzedékét a McDonald’s étteremlánc látta el útravaló uzsonnával.

efopalso02

A tábor programjainak összeállítói a gyerekek felvigyázói a jó hangulat állandó felügyelői alsó tagozaton voltak: Menyhártné Bora Edit, Belényesiné Kiss Edit, Oláh Csabáné, Balogh Réka és Herczné Egri Hajnalka tanítók.

efopalso04

Ugyanennek a programnak köszönhetően 30 felsős diákunknak is volt lehetősége egy tartalmas programokban gazdag napközis táborban részt venni. Diákjainknak egész éves munkájuk jutalmául ajánlottuk fel a táborozás lehetőségét, amivel, örömmel éltek is.

Központi témánk a hagyományőrzés, a szűkebb és tágabb környezetünk megismerése, és a tanév közben szerzett tudás elmélyítése volt élményalapú tematikus programok segítségével.

Az első nap drámapedagógiai játékok segítségével kis csapatot kovácsoltunk a gyerekekből, hiszen a közös iskolai programokat leszámítva, diákjaink nem sok időt tudnak együtt tölteni, ugyanis három évfolyam diákjai lehettek együtt, ami nagyszerű lehetőség volt új barátságok kialakulására is.  Délután Nagy Imre bácsival időutazáson vettünk részt, elkalandoztuk a népi hangszerek világába, és megismertük a régi lakodalmak világát. Közös kis zenekart alakítva egy népdal tanulásával fejeztük be a napot.

efopfelso03Kedden a múlt hagyományaiból és világából a tudomány titkait kutattuk az Agóra Tudományos Élményközpontban. A mini Planetáriumban együtt fürkészhettük a csillagos égboltot, azután zenére fogtuk a villámokat. Megtudhattuk, hogyan képes egy Tesla-tekercs a zenei hangok kiadására. A fizikai show kísérleteiben néhány bátor diákunk is részt vehetett, ahol az űrhajósok életébe és a világűr rejtelmeibe kaphattunk betekintést. Ezután mindenki felfedezhette és kipróbálhatta a tudományos alapú interaktív játékokat. A Mc Donald’s-ben elfogyasztott közös ebéd után tovább folytattuk a tudományos technika világában kalandozásainkat és 3D-ben megnéztük a Men in Black- Sötét zsaruk a Föld körül című részét.

efopfelso01

Szerdán reggel buszunkkal meg sem álltunk a Tiszáig. Először Örvényesen ismerkedtünk meg a természetes élővilággal, ahol egy kellemes sétahajózáson vehettünk részt, az elméleti tudásunkat gyakorolva ismertük fel az élőlényeket. Rövid sétát tettünk a tanösvényem, ahol népes szúnyog csapat is várt ránk, hétfői tudásunkat alkalmazva előadtuk a nagylétai szúnyogos gyors tapsolós műsorunkat is. Tovább folytattuk utunkat Poroszlóra az Ökocentrumba. A szabadidőparkban kedvencünk lett a tutajos kalandpark, amit az időjárásnak is köszönhetően szárazon megúsztuk. Felfedeztük az akváriumok világát, részt vettünk a vidrák látványetetésén is. A kilátó toronyból pedig a viharjelzéseket is megfigyelhettük és megtanulhattuk.

efopfelso02

Csütörtökön ismét útnak indultunk, de most úticélunk a közelebbi Hortobágy volt, ahol először a kisvonattal indultunk a puszta világát felfedezni. A Hortobágy Nemzeti Park Látogatóközpontjában tovább kalandoztunk a valós és az interaktív valóságban. Délben kicsit megpihenve a híres Hortobágyi Csárdában ebédeltünk. Délután volt alkalmunk a vásári forgatagban is nézelődni. Elmondhattuk, hogy a tartalmas programoknak köszönhetően este a kötelező élménybeszámoló után szinte csak aludni jártak haza gyerekeink.

Eljött táborunk utolsó napja is. amikor a tanévvel együtt a tábort is bezártuk. Először megnéztük a több száz képből készült válogatást, amit itt is köszönünk Gyarmati Zalánnak, aki közösségi munkáját teljesítette nálunk, majd elbúcsúztattuk két volt diákunkat, akik jövőre már nem lesznek velünk.

Köszönjük minden táborozónak, hogy a kötelező mosoly és jókedv mellett értékessé és felejthetetlenné tették ez az hetet. Legfőképpen köszönjük Igazgató néninknek, Ibolya néninek a sok háttér munkát, aki minden kívánságunkat teljesítette, és természetesen Csodaszarvas pályázatnak, hogy táboroztathattunk iskolánkban. A nyár még további részére kellemes pihenést kívánunk minden volt táborozónak.

A tábor vezetői Létai Ilona, Ica néni és Nagy Zsolt, Zsolti bácsi nevében, Molnárné Pelei Andrea, Andrea néni.

A bejegyzés megosztása: