admanus összes bejegyzése

„Hazánk szentje, szabadság vezére”

hat-19-01-0736logo

Pályázati azonosító: HAT-19-01-0736

„Hazánk szentje, szabadság vezére”

Iskolánk huszonöt tanulója három pedagógus kíséretében (Nagy Dezsőné, Zákányné Bogyó Anikó, Milotai József) a Határtalanul pályázati program keretében háromnapos tanulmányi kiránduláson vett részt Nagykároly-Szatmárnémeti-Kolozsvár-Torda-Nagyenyed térségébe. A tanulmányi kirándulás központi témaköre a Rákóczi évhez kapcsolódóan a szabadságharc partiumi és erdélyi történelmi helyszíneinek bejárása, a szabadságharc eseményeinek felidézése.

P1300429

P1300289

Első állomásunk Nagykároly, ahol a Károlyi család historizáló kastélyában idegenvezető kíséretében idéztük meg Károlyi Sándor kuruc generális alakját. A kuruc fegyverletétel helyszínén, Nagymajtényban elhelyeztük az emlékezés koszorúját, majd Kolozsváron foglaltuk el szállásunkat a Bethlen Kata Diakóniai Központban. Másnap Nagyenyeden, az erdélyi magyar oktatás fellegvárában, a nagyhírű Református Kollégiumban tettünk rövid látogatást megemlékezve a kollégium egykori diákjainak bátor kiállásáról a városra törő labanc hordákkal szemben, mely eseményt Jókai Mór is megörökített „A nagyenyedi két fűzfa” című írásában.

P1300265

P1300253

A Kőközi-szoroson áthaladva a Székelykő lábánál elterülő kis unitárius falu, Torockó hagyományos népi építészetével ismerkedtünk, végül a Tordai-hasadék vadregényes sziklái közötti túrával zártuk napunkat.

P1300217

P1300199

P1300390

Harmadik nap Kolozsvár kincsei tárulhattak fel a gyerekek előtt. Hunyadi Mátyásra emlékeztünk szülőházánál, illetve a város főterén, ahol Fadrusz János Mátyás-lovasszobrát csodálhattuk meg. A gótikus stílusban épített farkasutcai református templom igazi középkori hangulatot idézett az előtte álló, a Kolozsvári testvérek által készített Sárkányölő Szent György lovasszoborral és az egykori városfal maradékával. A hosszú hazafelé tartó utazást még megelőzte egy hangulatos séta a botanikus kertben, hogy az őszi verőfényes napsütésben színpompás látványával kápráztathassa el a gyerekeket.

Szervező pedagógusok: Nagy Dezsőné, Zákányné Bogyó Anikó, Milotai József

A bejegyzés megosztása:

Vakáció 2020

vakacio2020

Kedves Diákok, Kedves Szülők!

A mai nappal véget ért a 2019-2020-as tanév! Az utolsó tanítási napon azonban egyetlen táblán sincs a tantermekben fent a megszokott felirat, hiszen nem voltak diákok már 3 hónapja az iskolában, akik ezt elkészíthették volna!
A digitális oktatás véget ért, reméljük, szeptemberben már hagyományos módon folytathatjuk a munkát!
Az iskola tanulóinak többsége megfelelő módon reagált a változásokra, jól vette az akadályokat. Köszönöm kitartásotokat, s a szülőknek is – akik segítették gyermeküket -, a türelmet, támogatást!
A tanév zárása sem a megszokott módon történik, de el kell fogadnunk azt, hogy ebben a helyzetben most ilyen megoldást tudunk véghez vinni.
A ballagás 2020. június 20-án 9 órától zárt körben, csak a tanulók részvételével zajlik. Az eseményről készült felvétel még aznap délután felkerül az iskola honlapjára, közösségi oldalára, hogy minden család láthassa azt.
Az évzárókat évfolyamonként tartjuk, de az osztályok külön-külön teremben lesznek elhelyezve, ahol az osztályfőnökök értékelése után megkapják a bizonyítványt a diákok.

Az évzáró időpontjai:
Alsó tagozaton: 2020. június 22. hétfő:
– 8 óra: 1. évfolyam
– 9 óra 30 perc: 2. évfolyam
– 13 óra: 3. évfolyam
– 14 óra 30 perc: 4. évfolyam

Felső tagozaton: 2020. június 23. kedd:
– 8 óra: 5. évfolyam
– 9 óra 30 perc: 6. évfolyam
– 13 óra: 7. évfolyam

A szünetre mindenkinek jó pihenést, szép időt, vírusmentességet kívánok, a szeptemberi viszontlátás reményében!

Nagy Józsefné
intézményvezető

A bejegyzés megosztása:

Felhívás minden tanulónak!

Tisztelt Szülők, Diákok!

Lassan közeledik a tanév vége. A papír alapon tananyagot kapott diákokat is szeretnénk osztályozni, ezért kérek mindenkit, hogy azokat a dokumentumokat (munkafüzet, füzet, elküldött feladatlapok), melyeket az otthoni tanulás közben kitöltöttetek, hozzátok be az iskolába!

Rajtuk kívül valamennyi felsős diákra (a digitális módon tanulókra is!) vonatkozik, hogy a rajz órához készült munkákat (összesen 8 db: rajz és elemzés) be kell mutatniuk, ezért ezeket is el kell juttatni hozzánk!

Ennek módja:

  • Összekészíteni otthon a tanulás bizonyítékait, valamint a rajzhoz elkészült munkákat
  • Lehetőleg egy dossziéba, borítékba vagy mappába berakni, majd névvel ellátni a csomagot
  • Behozni az iskolába, ahol évfolyamonként gyűjtve, név szerint, tantárgyanként
    átvesszük azokat.

Határidő: 2020. május 29. péntek 12 óra
Helyszín: Emeletes Iskola, régi porta

Intézményünk könyvtárából többen is kölcsönöztek könyveket, melyeket szintén vissza kell juttatni az iskolába.

Ezeket is név szerint gyűjtjük be, az iskola portáján kell leadni.

Határidő folyamatos, de legkésőbb május 29-ig történjen meg a visszaszolgáltatás. A tanév hátralévő részével kapcsolatos információ az, hogy digitális oktatással zárjuk azt le június 15-én. Júniusban valószínűleg már többet fogunk tudni az évzáróról, ballagásról. A papír alapon tanulók, illetve a digitálisan oktatott, de nem tanuló diákok számíthatnak rá, hogy kis csoportokban fejlesztő foglalkozásokon kell, hogy részt vegyenek!

További jó tanulást, jó egészséget kívánok!

Létavértes, 2020. május 20.

Nagy Józsefné
intézményvezető

A bejegyzés megosztása:

Védőoltási könyvek átvétele 8. osztály

8. osztályt idén végzők szüleinek figyelmébe!
Védőoltási könyvek átvétele

Tisztelt Szülők!

A jelenlegi járványügyi helyzet miatt az eddig megszokott módon nem tudjuk átadni a középiskolai beíratkozásokhoz szükséges védőoltási könyveket.

Kérem azokat a szülőket, akik még nem adták be a könyveket, szíveskedjenek a gyermek eredeti védőoltási könyvét, – vagy, ha az már nincs meg, a papír-írószer boltban kapható
„Védőoltási könyv 14 év feletti személy számára” elnevezésű nyomtatványt beszerezni.

Az átadás/ átvétel módja: KIZÁRÓLAG IDŐPONT EGYEZTETÉS ÚTJÁN!
A védőnő az alábbi telefonszámokon érhető el:
Létavértesi Arany János Ált.Iskola: 06 52 585 023
Létavértesi Irinyi János Ált.Iskola: 06 52 585 062

Janka Sándorné
iskolavédőnő

A bejegyzés megosztása:

Papír alapú oktatás anyaga

Tisztelt Szülők!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy azon felső tagozatos tanulók számára, akik papír alapon kérték a tananyagot, a következő feladatokat tartalmazó levél kiosztására

2020. április 28-én, kedden 8 és 14 óra között

kerül sor az emeletes iskola portáján!

Nyomatékosan kérem, hogy a tanulás folyamatossága és szükségessége érdekében az átvételről minden család gondoskodjon!

Létavértes, 2020. április 23.

Nagy Józsefné
intézmény vezető

A bejegyzés megosztása:

Hurrá! Újra kezdődik az iskola!

Kedves Szülők, Diákok!

Szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, hogy pihenőnk lejárt. A tanítási-tanulási tevékenységünk folytatódik, ott és úgy, ahogyan abbahagytuk, vagyis digitális formában.

Sajnos még nem látjuk az alagút végét, nem tudjuk, meddig tart az iskolák bezárása. A munka azonban nem állhat meg, a tanmeneteink szerint folytatjuk a teendőinket.

Megkérek tehát minden diákot, csütörtökön reggeltől a szorgalmi időszaknak megfelelően kezdjen neki a tanulásnak! Mi, pedagógusok a lehető legtöbb eszközzel, teljes tudásunkkal igyekszünk minél több ismeretet eljuttatni hozzátok. Nagyon fontos, hogy a kapott információk alapján dolgozzatok, pontosan, időre küldjétek vissza a kért feladatokat, hiszen a mutatott munkátok alapján kell értékelnünk Benneteket!

Felhívnám a figyelmet arra, hogy az új formát öltött tanítás-tanulási folyamatban nagyon fontos a következetesség, a kitartás, s a megfelelően kialakított napirend. Az időben felkelés, az órarend szerinti délelőtti tanulás, a feladatok megoldása, néha kis kinti mozgással társulva (természetesen a saját udvaron), s az időbeni étkezések!

Kérem a Szülőket, fordítsanak ennek ellenőrzésére nagy gondot! Az elmúlt időszakban, különösen a felsősöknél gyakran tapasztaljuk, hogy késő éjszaka még gép előtt vannak a gyerekek! Ezt ne engedjék! A nap közbeni munkavégzés sokkal hatékonyabb és egészségesebb! A tanulás után pedig pihenni szükséges, ami ne gép mellett történjen! Számos lehetőség van helyette: mozgás a szabadban, közös munka a szülővel, olvasás, filmezés, társasjáték, s sorolhatnám. Ezen kívül az alvásról sem feledkezzünk meg! Ha mindezt betartjuk, akár hasznossá is válhat a család, a szülő-gyermek kapcsolata szempontjából ez az egyébként nem könnyű időszak.

Hogy minden jól alakuljon, azonosuljunk a bölcs, középkori szerzetesek szlogenjével:
„Ha megtartod a rendet, a rend is megtart téged!”

Jó munkát, jó egészséget kívánok!

Létavértes, 2020. április 15.

Nagy Józsefné
intézményvezető

A bejegyzés megosztása: